poniedziałek, 21 marca 2011

Cynamonki - ślimakowe bułeczki

Ślimakowe cynamonki goszczą u nas w domu już od dawna. Idealne na wizytę gości czy zwykłą słodką przekąskę. Kto z nas nie lubi zapachu cynamonu ... który nas relaksuje i odpręża, nie wiem  jak Was ale aromat cynamonu wprawia w bardzo dobry nastrój :) Mało kto wie ale cynamon jest także dobry dla naszego zdrowia wspomaga trawienie ;) także raz na jakiś czas proponuję cynamonki ... dla zdrowotności. Przepis jest bardzo prosty, robi się je dość szybko :) Tym razem zmodyfikowałam troszkę kształt ;-) ostatnio w ręce (chociaż raczej w oczy ;-) ) wpadł mi przepis na serca drożdżowe i bardzo spodobał mi się kształt tych cudeniek ;)  link tu

przepis na cynamonki


ciasto:

1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki
6 łyżek cukru (czasem dodaje mniej )
pół kostki masła-stopionego,ostudzonego (może być margaryna)
50g drożdży
szczypta soli


do posmarowania środków:

ćwierć kostki masła- topimy w rondelku
mniej więcej pół szklanki cukru
2-3 łyżeczki cynamonu



Bierzemy drożdże, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowę mleka - wszystko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, wlać masło.

Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki- w razie konieczności dodać trochę mąki. Ostawić do wyrośnięcia (stawiamy w ciepłe miejsce np obok kaloryfera czy kuchenki).

Kiedy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując dystans pomiędzy ciastkami-bo urosną. 



Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec około 15 minut w temperaturze 185 st.




Idealne do kawy czy herbaty sprawią, że nawet pochmurny dzień będzie znośny :)

Czuję że ten tydzień będzie bardzo udany :-) 
na dworze aktualnie 7 stopni i piękne słoneczko, także uciekamy na długi spacer :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz