Kochane prosicie mnie o przepisy dla maluszków.
najprościej będzie napisać je tutaj :-)
to jeszcze lista za czasów Gabi ;-)
Zasada jest jedna wprowadzamy wszystko po malutku, nie wszystko na raz!!
Zacznijmy od gotowanej marchewki czy ziemniaka, niech maluszek posmakuje - łyżeczkę, dwie, stopniowo zwiększamy ilość.
Pamiętajmy, że to są nowe smaki, nowa konsystencja :-) nie wymagajmy by maluch zjadł od razu całą miseczkę ;-)
Trzeba tez obserwować brzdąca by np odpowiednio zareagować w razie alergii lub nietolerancji. Śmiechem żartem marchewka też uczula ;-) A maluszek mimo ze skończył 6 miesięcy to jego układ pokarmowy może być jeszcze zbyt niedojrzały by poradzić sobie z niektórymi daniami.
Oto kilka propozycji dań już bardziej zaawansowanych czyli gdy już wprowadzimy dania jednoskładnikowe ;-) typu marchewka, ziemniak ;-)
MOJE RADY na początek !! : moje dzieci o wiele lepiej reagowały na gęste zupki papki, że łyżka stała ;-)
Ciężko jest określić proporcje więc jeśli widzicie że zupka jest za rzadka, odlejcie trochę wywaru do kubeczka czy miseczki i dopiero miksujcie. Zawsze można dodać wywar podczas miksowania.
Pierwsze zupki należy dokładnie miksować na krem by nawet drobne kawałki warzyw nie zniechęciły malucha do zupek. Jeśli maluch nie ma ząbków to np gnieciona zupa to dla niego duże wyzwanie.
Koniecznie sprawdzajcie temperaturę podawanej zupki. Jeśli jest za ciepła wstawcie do miseczki z zimna wodą. Tu dobrze sprawdzają się łyżeczki z pomiarem temperatury!!
DANIA OD 6 miesiąca (takie zupki gotowałam jak Gabi zaczynała 6 miesięcy)
ZUPA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
warzywa:
½ marchwi 30 g,
½ ziemniaka 20 g,
¼ pietruszki 20 g,
¼ buraka 20 g
łyżeczka świeżego masła 5 g
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy oraz kroimy, następnie wkładamy do ugotowania do
wrzącej wody na 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik,
mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i studzimy.
ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw.
Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej,
wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego,
podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
KURCZAK Z JABŁKAMI
- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać
masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
JAGNIĘCINA Z KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i
zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a
osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać
olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.
INDYK KALAREPKĄ
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz.
Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
DANIA OD 7 miesiąca -> Zupki można podawać raz z mięskiem raz z połówką żółtka
Jajko najlepiej od gospodyni ale cóż nie każdy ma dostęp.
Myjemy jajko- są tacy co myją nawet mydłem. Gotujemy jajo na twardo. Wyjmujemy żółtko i dodajemy do zupki.
Ja w 7 miesiącu dodawałam też liść laurowy i ziele angielskie - później przed miksowaniem wyjmowałam.
1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka lub indyka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z
gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy
olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.
2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na
końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z
gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z
warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.
3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew
marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z
gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać dodatkowo o tej porze roku lepiej sobie darować kupne pomidory)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat
pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- olej 1 łyżeczka
Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego
ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę
kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.
6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryżowy
Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na
końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.
DESERKI
7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z
dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.
8. DESER JABŁKO-MORELA
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem
niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba
zagęścić kleikiem.
9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut.
Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.
10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę
ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.
11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
- 1 banan
- 1 jabłko
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody.
Zmiksować.
Może komuś sie przyda taka lista :-)
Jak widać moje dzieciaki dość dorodne ;-) heheheh więc da się przeżyć na takim menu :-)
Dodatkowo wspierałam się taka małą książeczką kiedyś była w jakiejś mamowej gazecie KUCHNIA MALUCHA tam sa przepisy na różne dania w tym zupy kremy z dyni, ze szpinaku, brokuła :-)
Ogólnie jak już mały poznał nowe smaki to zaczęłam kombinować w kuchni ;-) Trzeba pamiętać, że schematy żywienia nie są ścisłymi regułami, zobaczcie jak się zmieniają cały czas. Trzeba obserwować dziecko i czasem zaufać swojemu instynktowi.
Tu macie pomocną tabelkę wprowadzania warzyw:
Jeśli pozwolicie dziecku próbować jeść samemu oto efekty (patrz zdjęcie niżej)
ale ile frajdy i jaka nauka :-)
Dla takiego malca sztuką jest trafienie rączką do buzi ;-) nie wspominając łyżeczki ;-)
Wszystko dookoła jest do mycia i prania, dziecko nadaje się do wanny ale pozwólmy małemu szkrabowi zdobywać nowe umiejętności :-) Im wcześniej tym lepiej :-)
Ale uwaga jeśli maluch chce tak jeść pokarmy mało rozdrobnione nie spuszczajmy go z oka, żeby w razie zakrztuszenia szybko zareagować. Norba od początku uczę że musi sobie też sam radzić ;-) i jeszcze nie doszło do groźnej sytuacji ;-)
co prawda tu Norb miał 8 miesięcy ;-) i to była chwila nieuwagi mamy ;-)
!!SMACZNEGO!!