czwartek, 13 kwietnia 2017

Jak zrobić szyszki ryżowe?

Szyszki ryżowe... pamiętam jak mama kiedyś je robiła .... bardzo, baaaarodzo dawno temu.
Nie miałam okazji ich jeszcze sama robić i gdy dzisiaj Gabi o nich wspomniała pomyślałam .... chyba wszystkie składniki mam.... do działa.... aaaaaa co :)

Krówki - różne rodzaje miałam akurat w barku, dmuchany ryż jakoś niedawno Gabi kupiła w sklepiku szkolnym i nie zjadła, masło ... w lodowce zawsze się znajdzie.

Składniki 

*około 300 g krówek (miękkie są najlepsze, szybko się rozpuszczają, twarde można pokruszyć i jeszcze później zblendować)
* 100 g masła 
* 90g ryżu dmuchanego  (taką miałam paczkę)

Na wolnym ogniu nastawiamy masło do rozpuszczenia, dodajemy rozgniecione krówki, cały czas mieszamy, żeby masa nie przywarła nam do garnka - nie było z tym tak źle, myślałam, ze będzie gorzej. Jeśli krówki są twarde to jak już wymieszamy je z masłem i troszkę podgotujemy można je zblendować - szybciej pójdzie ;-)
Gdy mamy już gładką masę, zestawiamy ją z gazu by lekko przestygła. następnie wsypujemy ryż i mieszamy. Ręce moczymy w wodzie by masa nam się nie kleiła do rąk i ciepłej jeszcze masy formujemy kuleczki.  Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gotowe.



Z tego przepisu wychodzi około 25-30 szyszek, średnica około 3cm. 
Jeśli chcemy by szyszki były bardziej brązowe - można dodać do masy kakao.

5 komentarzy:

  1. Robię coś takiego, ale "na leniwca". Masę upycham w pojemnik, jak stężeje, kroję na kwadratu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z krowek chyba nigdy nie robiłam ;) w ogóle dawno nie robiłam szyszek :(

    OdpowiedzUsuń
  3. O muszę wypróbować ten przepis. Takie szyszki kojarzą mi się z Zakopanym.
    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione. Nasz przepis podobny, choć chyba oprócz krówek są jeszcze irysy (chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz zapomnialam o szyszkach. Smak mojego dziecinstwa :-)

    OdpowiedzUsuń