środa, 4 czerwca 2014

Naturalne przyprawy pełne magii

Już po zapytaniu na FB wiem, lubicie naturalne przyprawy :-) 
Co mnie bardzo cieszy :-)) 

Gotować uczył mnie mój TATA :-) to On zaszczepił we mnie pasję kombinowania w kuchni.
Dobierania i smakowania.
Nauczył mnie bym nie bała się eksperymentować.
Skoro robię sos czosnkowy od podstaw nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić sos ziołowy, szpinakowy, paprykowy czy koperkowy.
Tak samo z mięsem... dlaczego zawsze na słono?? Może na słodko ?? 
mmmm kurczak w miodzie i imbirze :-)) albo same skrzydełka :-)) nawet żeberka :-))
W zasadzie kurczaka lub jego części można podawać na kilkadziesiąt sposobów ...
I to właśnie od dodatków... ziół ... przypraw ... marynat  - zależy jego smak ....

Domowe wędliny, które robię w domu czy starym 2 tygodniowym sposobem czy w 5 min (pamiętacie tę metodę??) nie wyobrażam sobie bez prawdziwych, naturalnych przypraw .... 


Szkoda, że nie da się oddać zapachu przez zdjęcia ... chociaż ??? 
Czujecie to ?? 


A sosy mięsne wszelkiego rodzaju?? Pieczenie rzymskie? Zapiekanki mięsne?? 
Ich smak w dużej mierze zależy od przypraw.
Dobrze przyprawiona zapiekanka czy pieczeń zostaje na kubkach smakowych na długo.

Może pizza ??? Ja w tej chwili nawet do spodu pizzy (ciasta) dodaję zioła a ostatnio fajną mieszankę. 
Do sosu na pizzę też dodajemy bazylię czy oregano.

To zdjęcie byłoby super gdyby przy robieniu zdjęcia nie zawiał mi wiatr ;-) 

Marynaty grillowe - o ile lepsza jest karkóweczka czy kurczak, które sobie odleżą w marynacie

Tu szykowanie marynaty do karczku na niedzielnego grilla :-) 
Pamiętajcie, że mięsko najlepiej zostawić zamarynowane na noc w lodówce - wtedy ma czas by przejść ziołami.
NMR przyprawa grillowa : gałka muszkatołowa, gorczyca, jałowiec, kolendra, papryka, pieprz, ziele angielskie, sól, czosnek, cebula, cukier, majeranek. Ja dodałam jeszcze więcej ziół prowansalskich oraz ostra paprykę. 


Kuchnia z prawdziwymi, naturalnymi przyprawami smakuje całkiem inaczej....
Co może potwierdzić mój mąż ... 
Jest moim królikiem doświadczalnym.
I doskonale wyczuje jak skończy mi się jakaś przyprawa ;-) 

Ba - sam zaczął kombinować z ziołami w potrawach.
Dodatkowo zasmakował w gotowej mieszance do jajecznicy :-) 
Jak gdzieś ma robić jajecznicę to zawsze sobie pakuje przyprawę do słoiczka ;-) 

NMR przyprawa do jajecznicy sól, papryka, sezam, cebula, czosnek, pieprz naturalny

Kto chce takie jajeczko sadzone ?? :-)))



Dziękuję Sylwii za to, że namówiła mnie na pierwsze zamówienie przypraw ... 
To było jakieś 6 lat temu i od tamtej pory raz albo dwa razy do roku zamawiam sobie porządna paczkę z przyprawami.

Firma NMR Naturalne Przyprawy bardzo dba o jakość swoich produktów, bez żadnych wyrzutów sumienia mogę Wam polecić ich przyprawy i mieszanki 


To dzięki tej firmie odkryłam że jest bardzo dużo rodzajów pieprzu i wcale ten czarny nie jest najlepszy ;-) przynajmniej nie do wszystkiego ;-)
Oraz to że papryka ostra to nie to samo co papryka chili ;-) 


Zioła mają w sobie ukrytą moc, którą warto wykorzystać. 
Nie wiem czy znacie właściwości ziół i przypraw, dlatego zamierzam ruszyć z cyklem, jakim przyprawom warto się przyjrzeć. 

A teraz o moich hitach w kuchni, które zamawiam w dużych opakowaniach. 
Używam ich bardzo dużo dlatego małe opakowania zupełnie mi się nie opłacają.

Cynamon 


Ta przyprawa towarzyszy mi praktycznie na co dzień. Jako dodatek do jogurtu czy do musli.
Jako dodatek do ciast ... naleśników, placuszków.
Ma wspaniałe właściwości ale o nich opowiem już niedługo :-)

cynamonowe śniadanko ??



Suszona Jarzynka 



Suszone warzywa to świetny dodatek do zup, co prawda staram się zawsze dodawać dużo samych warzyw ale nie zawsze mam je wszystkie pod ręką, wtedy dosypuję jarzynki - zwłaszcza zimą....  W Firmie NMR znalazłam jarzynkę 6 składnikową: seler, pietruszka, marchew, pasternak, cebula, por -oczywiście bez glutaminianu sodu.KLIK )


 Papryka 
bardzo wdzięczna przyprawa, mamy paprykę słodką, ostrą i chili, każda ma w sobie magiczny smak zwłaszcza ta ostatnia. 
O paprykach będę pisała już niedługo bo matka przechodzi na dietę 3DChili - także niedługo zasypię was odchudzającymi przepisami - chcecie ???? 
Powiem jedno - z papryką chili trzeba uważać ;-) bo inaczej mleko pod ręką jest nieuniknione ;-)


Na tym zdjęciu mamy 3 rodzaje papryki ;-)) widać ?? 



Polecam tez paprykę w płatkach :-)) do pieczonych mięs PYYYYCHA :-)) niestety nie mam jej w swojej szafce - jeszcze :-))


 Przyprawa do kanapek (klik)
Skład: cebula prażona, papryka, sól morska, pomidor suszony, sezam, bazylia, czosnek, koperek, pietruszka.
uwielbiamy ją do zapiekanek wszelkiego rodzaju albo do tostów :-))



Ostatnio dodałam ją do ciasta drożdżowego do bułeczek śniadaniowych - niebo w gębie :D



Przyprawa do Pizzy (klik)

Jako, iż moje dzieciaki są smakoszami pizzy a znamy wyśmienity przepis na pizzę, to gości u nas dość często :-) Ciasto z dodatkiem ziół smakuje nieziemsko :-)) a jak pachnie :-)



Zioła Prowansalskie (klik)
Tych ziół chyba nie trzeba przedstawiać :-)) 
bazylia, oregano, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, szałwia
to jest dopiero magia zapachów
Bardzo lubię je dodawać do sosów i dipów grillowych :-)
a jakie są pyszne bułeczki domowe z tymi ziołami mmmmm :-) 




Przyprawa do mięsa mielonego
w składzie susze warzywne: cebula, czosnek, marchew, pasternak, pietruszka, przyprawy naturalne: papryka, kolendra, gorczyca, pieprz, gałka muszkatołowa), sól, szałwia. To jedna z moich ulubionych mieszanek. Dodaję ja i do pulpetów i do mielonych pieczonych czy smażonych, do pieczeni rzymskiej podawanej i na zimno i na ciepło :-)



Pieprz ziołowy jeden z lepszych moim zdaniem - Staropolski :-) 
może dlatego, że to taka mieszanka, drobno zmielona - super nadaje się do sałatek i surówek :-) 

skład:  przyprawy naturalne (gorczyca, papryka, kminek, kolendra, curry, kurkuma), susze warzywne (cebula, czosnek), majeranek, cząber. (klik)

Wiecie jak fantastycznie zmienia smak potrawy cebulka która jest dodatkiem np przy kopytkach czy pyzach z mięsem ??? Koniecznie musicie spróbować :-) 



Tak wygląda moja obecna szafka z przyprawami ;-) 
muszę zacząć robić listę bo część mi się część kończy :-) 



i na ściance



Muszę jeszcze męża poprosić by dolną wąską szufladę przerobił mi na takie wyciągane szufladki na mniejsze opakowania przypraw :-)) Mam ich dość mało ale to jedną bym sobie zrobiła z ziołami a drugą ze słodkościami typu galaretki, budynie :-)

Jak już pisałam wyżej nie kupuję przypraw w małych opakowaniach, nooo chyba że są to przyprawy, których używam sporadycznie. Ale zazwyczaj kupuję duże opakowania bo starcza na dłużej i jest bardziej ekonomicznie !!

Stacjonujące na tarasie :-)



Zgłodniałam :))

28 komentarzy:

  1. To wielka przyjemność jeść potrawy z umiejętnie dobranymi przyprawami. Byle nie przedobrzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak za dużo to też nie dobrze ;-)
      Ogólnie znam tez osobę która ziół nie lubi bo drażni ją ich zapach ;-)

      Usuń
  2. o jeny ile przypraw :D mi by to starczyło na kilka lat :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaa tam chyba wszystko zależy od tego co się gotuje ;-) i w jakich ilościach ;-)
      u nas gotuje się dużo ;-) w okresie wiosna- lato dużo przypraw schodzi przy marynatach mięs. Przynajmniej raz w miesiącu piekę lub gotuję wędliny ;-) nie wspominając o codziennym doprawianiu mięs, sosów... ryb ..
      oooooooooooooooo ale gapa ze mnie o przyprawie do ziemniaków nie napisałam ... trzeba zrobić ziemniaki zapiekane z przyprawami - najlepiej do kurczaka na butelce wina ;-)

      Usuń
  3. Ostatnio widziałam podobne pojemniki przypraw w sklepie ale nie pamiętam od kogo i sama się zastanawiałam czy by oregano i bazylii nie kupić bo dużo używam.
    Fajny wpis. Dzięki idę zobaczyć co mają w ofercie.
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybór jest bardzo duży oregano i bazylia jest na bank ;-)

      Usuń
  4. W skład przypraw do mięs wchodzą: suszony i mielony złocisty imbir, czarny pieprz, żółta kurkuma, kmin suszony na słońcu (który w Maroku ma specjalny status), kolendra, cary, biały czosnek, pietruszka, papryka, cynamon, pieprz ziołowy i najdroższa przyprawa na świecie - szafran, który jest dodawany niemal do każdej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezł i zdrowe mieszanki przypraw ) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam przyprawy, nie wyobrażam sobie bez nich życia, my trzymamy przyprawy w szklanych pojemniczkach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się zastanawiałam nad szklanymi pojemnikami ale te co znalazłam są za szerokie ... do mojej szafki ... dalej szukam idealny wąskich - chociaż te plastiki oryginalne też mi ładnie trzymają aromaty :-)

      Usuń
  7. Kocham przyprawy! Ja trzymam je w szklanych słoiczkach po deserkach dla dzieci. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jakie deserki dzieciaki jedzą?? :-))

      Usuń
  8. Sorki, ale to ja pierwsza przywiozłam Jarzynki bez soli na nasze spotkanie Aktywnych Mam z BB.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta rzeczywiście coś mi świta ale Ty chyba u siebie w sklepie kupowałaś ?? Widzisz jak ta pamięć zawodzi ;-)

      Usuń
    2. Mam tyle dobrze że właśnie sklep firmowy jest na miejscu ;-)

      Usuń
  9. zdjęcia piękne, a przyprawy pycha:) mięso na słodko już chyba od dawna się jada:) bardzo smaczny jest indyk lub kurczak z powidłami śliwkowymi , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz tak ;-) ale ja mówię o czasach jakieś 20 lat wstecz ;-) Pamiętam jak Tata kiedyś podał mi roladkę ze schabu i ananasa pod pierzynką z sera ;-) i jak się dziwiłam że ananas z mięsem ??
      Indyka ze śliwkami nie jadłam ale pierś indyczki w migdałach z żurawiną niebo w ustach ;-)

      Usuń
  10. Ale fantastyczne zdjęcia! Świetnie te przyprawy wyglądają. Ja kupuję w takich małych saszetkach nie widziałam takich dużych pojemników. W domu mam taki drewniany przyprawnik obracany i tam sobie wsypuję przyprawy bo też używam ich sporo zwłaszcza do mięs i makaronów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już dawno przestałam kupować w małych saszetkach bo zupełnie mi si to nie opłacało :-))

      Usuń
  11. Boże, ale muszą być zapachy! Zazdroszczę! Uwielbiam prawdziwe, bez chemii przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuszące te przyprawy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potrawy z odpowiednimi przyprawami są przepyszne smak... zapach wszystko się uzupełnia :))

      Usuń
  13. Ja w ogóle nie umiem gotować, więc wiesz... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też uwielbiam eksperymentować ze smakami - z przyprawami. I chyba wychodzi mi to, bo dzieci i mąż, a nawet reszta rodziny mnie chwali:) Znaczy, ze gotować umiem:) Z pieczeniem ciast gorzej, ale i tak daję radę;) Cudne te przyprawy są.Masz piękny zapas jak widzę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wow, wow, wow! Ale masz imponujący zapasik! :)

    OdpowiedzUsuń