Są idealne do robienia z dzieciakami.
Przepis jest prosty.
Ciasto jest plastyczne, świetnie się wycina kształty.
Składniki na około 40 ciastek średniej wielkości.
- 200 g masła, zimnego
- 200 g cukru pudru (ja daję połowę, gdy robię ciasteczka z lukrem)
- 370 g mąki pszennej (około 2,5 szklanki)
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
wykonanie :
Mąkę wysypuję na stolnice dodaję cukier, wanilię, sól. Robię dołeczek dodaję jajka i masło. Zarabiam ciasto nożem - następnie zagniatam ciasto :-)) Odstawiam na 30 min do wyrośnięcia. Później dzielę na mniejsze części, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka.
Robię tak, że dodaję składniki na przepis podstawowy i jak widzę , że ciasto jest za sypkie to dodaję po łyżce masła ;-)
Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować prze dodanie czy to cynamon... czy skórkę z pomarańczy czy z cytryny ....
Można je też udekorować pestkami słonecznika.... dyni ... lub lukrem :-)
Pieczemy w tmp 180 stopni około 12 min im mniejsze ciasteczka, tym może być krótszy czas pieczenia.
U nas zawsze na święta są właśnie te ciasteczka dekorowane lukrem i różnymi posypkami :-)
Baranki
Ja nie mam sprawdzonego przepisu na kruche i chętnie przy najbliższej okazji wypróbuję ten. Jaja i kurczaki urocze :)
OdpowiedzUsuńpolecam, gdyż przepis sprawdzony i przetestowany ;-)
Usuńale smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńpyyyszne i szybko znikają :-)
UsuńMi jeszcze nigdy się nie udały kruche ciasteczka. Zawsze coś z nimi było nie tak. Muszę przy najbliższej okazji wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) u nas przepis ten króluje od ponad 2 lat :-)
UsuńKarola, ładnie to tak na noc? :> Uwielbiamy ciasteczka. I te posypki mmm.
OdpowiedzUsuńPyszne wiem bo je jadłam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam