Click Me

środa, 17 lipca 2013

Biszkopt na dużą blachę

Kidy zabieramy się za pieczenie ciasta zawsze dokładnie trzymamy się przepisu.
Są wyjatki kiedy można sobie pozwolić na improwizację ;-)
Jednak biszkopt jest taką bazą która dość często może się nie udać dlatego warto trzymać się przepisu.

Co w przypadku kiedy przepis jest na małą tortownicę (20cm) a my mamy tortownicę 27 cm albo chcemy upiec prostokątny tort w blaszce??

Jak przeliczyć składniki ???

Ja miałam ten problem z tortem urodzinowym Gabi ... Miała być obezna spora liczba osób i potrzebowałam tortu wielkości dużej blachy do ciasta. Zagłębiając się komentarze pod przepisem na biszkopt na Blogu Moje Wypieki znalazłam odnośnik do PRZELICZNIKA FOREMEK!

 
LINK przelicznik foremek na: Moje Wypieki


Jakie to jest cudo!!!

Wpisujesz z jakiej foremki na jaką foremkę ma Ci przeliczyć składniki - dla mnie BOMBA!!!

Zrzut z przelicznika foremek: Składniki na biszkopt na dużą blachę

Takim sposobem miałam przygotowaną listę składników na biszkopt na blachę 24 cm x 36 cm :-)

Piekłam do suchego patyczka.
Czyli po 30- 40 minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się 45 min w 165 stopniach z termoobiegiem. Wyszedł idealny :-)

 Powiem Wam, że ciut sie obawiałam jak wyjdzie ... ale bezpodstawnie. Jak zwykle biszkopt wyszedł PRZEPYYYYSZNY!!


 Tort nasączam i przekładam na dzień przed imprezą :-) 



46 komentarzy:

  1. Uwielbiam biszkopty z przeróżnymi dodatkami. Ciacho najpóżniej w sobotę zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to ostatnio w ogóle mam problem z pieczeniem...Po przeprowadzce nic mi nie wychodzi (zabraliśmy swoją kuchenkę),nie mam pojęcia od czego to zależy :( Dzięki za link z przepisem na ten przecudny biszkopt.Bardzo chętnie skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jajka ?? albo mąka nie taka???
      ja ostatnio kupiłam wiejskie jajka niby wyglądały normalnie a piana sie ubić nie chciała ... więc wszystko wylądowało w koszu. Czasami też mąka ma znaczenie .... Przy ciastach z masłem też trzeba dokładnie czytać co to za masło ;-)

      Usuń
    2. Jajka do pieczenia nie powinne byc tak calkiem swieze. Najlepsze sa takie dwutygodniowe, i nie trzymamy jajek w lodowce bo sa wtedy mniej wartosciowe.

      Usuń
  3. No rewelacja ;) Mi często biszkopt nie wychodzi własnie, więc zapiszę przepis i stronkę z przelicznikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko polecam, gdyż jest to najlepszy przepis na biszkopt!!

      Usuń
  4. To jest mój ulubiony przepis na biszkopt:) Chyba skuszę się i upiekę taki duży. Mam w najbliższym czasie podwójną okazję, więc taki jeden wielki tort będzie idealnym rozwiązaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie ci wyrosl ten biszkopt!
    Moja jakies takie plaskie zawsze wychodza... :/
    Moze to kwestia przepisu.... musze wyprobowac Twoj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie musisz wypróbować bo ten pięknie rośnie. Czasami to też np kwestia jajek ....

      Usuń
  6. Najlepszy biszkopt rzucany w świecie! Boskość!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, możesz mi podać składniki i ich ilość na ten duży biszkopt na blachę 40cm? ponieważ na moim kompie nie otwiera się przelicznik :( podaje swojego maila : anusia1605@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki na biszkopt na dużą blachę 24x36 masz podane na zdjęciu nad biszkoptami :-))


      Jajka 11 sztuk
      Cukier 1,7 szklanki (425 ml)
      Mąka 1,7 szklanki (425 ml)
      Mąka ziemniaczana 0,57 szklanki (142,5 ml)

      podaj dokładne wymiary swojej blachy to dokładnie wyliczę ;-)

      Usuń
  8. :D bardzo dobry przepiss :D


    OdpowiedzUsuń
  9. jaki krem przygorowałas do tego tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden krem śmietankowy śmietana kremówka + serek mascarpone
      druga to samo tylko z dodatkiem kakao :-))

      Usuń
  10. A czy pieklas w termoobiegu czy nagrzewanie gora dol??? Bo szukam na forach odpowiedzi I nigdzie nie moge znalezc a sama nie wiem czy termoobieg wystarczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak piekłam na samym termoobiegu :-))

      Usuń
    2. Dzieki! A smarowalas czyms forme albo kladlas papier? Bo nie wiem jak to zrobic na prostokatnej blasze.....

      Usuń
  11. A smarowalas czyms forme czy kladlas papier I jesli tak to jak? Bo sama nie wiem jak to z prostokatna blacha zrobic..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier kładę tylko na spód :-) boków niczym nie wykładam i nie smaruję :-)
      Jak już wystygnie to odcinam nożem od formy - ładnie odchodzi :-))

      Usuń
  12. JEST PRZEPIEKNY !!!! MAM PROSBE ;CZY MOGLABY PANI PODAC PRZEPIS NA KREMY W ILOSCIACH ; CHCIALABYM TEZ ZROBIC TAKIE CACKO ; WYGLADA WSPANIALE I NAPEWNO TEZ TAK SMAKUJE; POZDRAWIAM CIEPLUTKO

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj
    Będę piekła tort synowi na chrzest i urodziny jeden duży powiedz mi prosze czy ta wielkosc na 30 sosob wystarczy czy wiekszy?? Powiem szczeże że bedzie to moj 3 tort z czego pierwszy z wlasnego biszkoptu i troszke sie stresuje :(
    Pozdrawiam Daga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Daga

      na 30 osób powinna wystarczyć taka blacha ciasta.
      jeśli zrobisz biszkopt wg przelicznika o z przepisu biszkoptu rzucanego z "moich wypieków" musi się udać!! Pamiętaj by piec do suchego patyczka! dokładny czas pieczenia może się ciut różnić w zależności od piekarnika ...

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :) jeszcze troszke czasu mam ale na pewno pochwalę się jak wyszło :) Daga

      Usuń
    3. Proszę też pamiętać, że na dużą blachę trzeba więcej kremu :-)) ja zawsze robię podwójna porcję kremu )2 razy tyle co na normalną tortownicę) Robię 3 masy jak dzielę tort na 2 płaty. Jedna dolna, Jedna środkowa i trzecia masa na pokrycie tortu. Trzeba też dobrze nasączyć biszkopt! Tort najlepiej by z masami wewnętrznymi postał sobie 24h w lodówce wtedy wszystko ładnie sobą przechodzi :-) i tort jest delikatny :D

      Usuń
  14. Witaj Ponownie
    mozesz mi powiedzieć czy dobrze licze ? bo u Ciebie jest 5 jajek a w przepisie jest 6 ... i wyszło Ci 13 z hakiem ,,, ja licze wg przepisu 6 i wychodzi mi prawie 18 jajek ? rozumiem ze jak dam ich jedno dwa mniej to ten sam efekt będzie? kurcze stresuje sie :( mam mase marcepanowa wszystko naszykowane tylko te jajeczka jeszcze maja 3 dni wiec poczekam... w piatek działam :) a czy wiesz może jak zrobić podkład pod mase marcepanowa zeby sie przykleiła ???bo słyszałam ze na krem sie nie przyklei tylko musi być krem maślany..... Będe robiła blache 36/26.... i na 3 chce podzielić ... ciekawa jestem jak to wyjdzie :(
    Daga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W podstawowym przepisie na biszkopt rzucany jest 5 jajek!
      Radzę skorzystać z przelicznika foremek na stronie moje wypieki w poście podaje nawet linka tam sobie dokładnie przeliczysz składniki na blaszkę 36x26 cm - proporcje muszą być idealne!

      Co do masy marcepanowej ja tylko raz robiłam sama masę cukrową i doszłam do wniosku ze już nigdy w życiu ;-) ręce mnie bolały od zagniatania ;-) wtedy też robilam taką prostą masę maślaną na wierzchu tortu - wpisałam krem maślany w google i wzięłam pierwszy przepis z jakiegoś bloga nie pamiętam :( ale krem wyszedł dobry :-)

      Usuń
  15. czy ten biszkopt rowniez jest rzucany ? kiedy go rzucamy odrazu po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      tak jest to ten przepis nawet link jest na górze :-)

      Usuń
  16. zrobilam dzisiaj ten biszkopt 2 razy niestety nie wyszedl mi tak puszysty jak u Pani na zdjeciach surowy nie byl ale za twady jak na biszkopt :(

    OdpowiedzUsuń