Click Me

poniedziałek, 13 lutego 2012

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem zawijane w boczek

Dziś kulinarnie. Ostatnio zaniedbywałam nasze podniebienia dlatego w tygodniu walentynkowym postanowiłam  się zrehabilitować ;-)

Uwielbiam gotować :-) Uwielbiam eksperymentować z przyprawami i daniami ;-) Z resztą mój mąż mówi, że w naszym przypadku powiedzenie "przez żołądek do serca"  się sprawdziło ;-).

Gotowania uczył mnie Tata :-) Za co bardzo MU DZIĘKUJĘ :-) To On zaszczepił we mnie żyłkę kucharską i nauczył mnie eksperymentować ze smakami.

Dzisiejszy obiad bardzo prosty i przepyszny :-)

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym zawijane w boczek




Składniki:

  • 4-6 kawałków schabu ( w zależności od wielkości )
  • przyprawa do schabu (ja mam taką z sezamem, pieprzem, papryką, czosnkiem i cebulką) kupowana na straganie ;-)
  • długie plastry boczku po 2 na płat schabu
  • szpinak mrożony 4-6 bryłek w zależności od wielkości 
  • 1/2 cebuli
  • czosnek 1 - 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa (szczypta do smaku) 
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • ser żółty po plasterku na płat schabu
  • wykałaczki 

Przygotowanie: 

1) rozklepujemy płaty schabu ale nie za cienko by nie przerwać mięska

2) robimy farsz szpinakowy:
  • rozmrażamy szpinak, wrzucamy na patelnię, podsmażamy
  • kroimy cebulke w kosteczkę podsmażamy i łączymy ze szpinakiem
  • wyciskamy czosnek 1 lub 2 ząbki kto jak lubi :-)
  • poprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ja przyprawiam na oko ;-)) więc proporcji dokładnych nie podam ;-)

3) na "rozbity" płat schabu kładziemy plaster sera żółtego, na to rozprowadzamy szpinak



4) zwijamy roladki, zawijamy w boczek i spinamy wykałaczkami

5) rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni

6) do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju by przykryć dno naczynia, układamy roladki



7) pieczemy przez 45 min w temperaturze 200 stopni później na 15 min zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

wychodzą tak ;-)


Wykałaczki wyjmujemy lub podajemy roladki z wykałaczkami i uprzedzamy o tym jedzących



Podajemy z ziemniaczkami najlepiej pieczonymi ;-) i warzywkami :-)



paluszki lizać :-) mlaskać i mmmmmmm no niebo w gębie :-) SMACZNEGO :-)

15 komentarzy:

  1. fajny przepis musze sprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Będę na obiad! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. To było wczoraj ;-) mam zaplanowany cały tydzień pysznych dań ;-) a co tam ;-) hihi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, mój mąż szpinaku nie lubi, ale jakby tak przemycić?... :) Może by się nie zorientował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agusia mój też nie lubił szpinaku ;-) tz nie jadł go ;-) ale kiedyś zamówiłam do pracy z cateringu naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym i mu posmakowało :-) Od tamtej pory jemy szpinak. Norbert dość często je szpinak Gabi czasami kręci nosem ;-)

    szpinak jest bardzo bardzo zdrowy więc warto przemycać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ps Aga powiesz że to pietruszka ;-) a w razie czego zrób z pieczarkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmmmmmmmm ale smakowicie wygląda :) co do papierowej wikliny spróbuj jest fantastyczna zabaw. ciesze się że odkryłam ta technikę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niga widziałam takie koszyki na żywo u mojej koleżanki - myślałam że kupiła te koszyki jak mi powiedziała że je zrobiła to nie wierzyłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. zostałem poproszony o komentarz, więc komentuję...
    dlaczego do cholery tylko raz jadłem te roladki?! :E

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooooooooooooooooooooooooooo taaaaaaaaaaaak???
      pffffffffffffff
      teraz długo takich nie zjesz ooooooooooooooo ;-)
      też coś .... poproszony ;-)

      Usuń
  10. no przecież ładnie napisałem "poproszony" a nie "nakazany" ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie skomentuję już... FOCH!! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja mam inspiracje na potrawę sylwestrową. Focha nie puszczam. Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń